La patru ani distanță de primul premiul câștigat în cadrul Galei Premiilor pentru un Mediu Curat, Asociația ECOTIC răsplătește din nou eforturile Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6 și premiază modul în care, de la inaugurare și până în prezent, a dezvoltat magazinele caritabile SocialXChange, acest proiect unic în România, inițiat de DGASPC Sector 6, care aduce împreună întreaga comunitate a sectorului 6 – beneficiarii, cu mic, cu mare, donatorii, firmele și voluntarii, oameni cu suflet mare care doresc să facă bine.

Din 2015 și până în prezent, SocialXChange nu doar și-a extins familia, cu încă un magazin caritabil deschis în cartierul Drumul Taberei, dar a reușit și să pună bazele unui comportament prietenos cu mediul, încurajând cetățenii să nu arunce hainele, electronicele și electrocasnicele pe care nu le mai doresc, ci să le ofere celor care s-ar bucura de ele.

În toată această perioadă, la cele două magazine caritabile au fost donate și refolosite aproximativ 200.000 de articole vestimentare și peste 1500 electronice, electrocasnice și accesorii pentru calculatoare. De asemenea, cetățenii și companiile au donat în cadrul magazinelor peste 1000 de obiecte de mobilier, care au umplut de bucurie casa familiilor cu venituri financiare reduse, datorită donatorilor cei mici având un birou pe care să poată învăța sau o bibliotecă frumoasă în care să își poată aranja cărțile.

Activitatea magazinelor s-a axat în toată această perioadă și pe implicarea celor mici în activități distractive și interesante, care să le arate cum poți da o nouă viață lucrurilor vechi. Cu mănuși, șmirghel și pensule de lăcuit, cei mici au înfrumusețat nenumărate obiecte de decor în ateliere de creație precum “Reclicăm în prezent, ne bucurăm în viitor” și “Să reciclăm, nu aruncăm!”. Mai mult, an de an, în preajma sărbătorilor pascale sau de iarnă, copiii din comunitate s-au întrecut în ateliere handmade de realizat mărțișoare și accesorii de Crăciun, doar din materiale reciclabile.

Gala Premiilor pentru un Mediu Curat este organizată de ECOTIC și este dedicată proiectelor de protecție a mediului și conservare a resurselor planetei. Competiția își propune să aducă în fața publicului larg inițiative cât mai diverse de responsabilitate eco-socială din România.

Magazinele caritabile SocialXChange sunt un intermediar între cei care doresc să facă acte caritabile şi cei care au nevoie de astfel de gesturi, simplificând procedura de donaţie a unor bunuri, dar condiționând accesul persoanelor cu venituri modeste la aceste produse prin efectuarea unor activităţi de muncă în folosul comunităţii. Proiectul a apărut ca urmare a  nevoii de a încuraja atât actele de caritate, cât şi sentimentul de responsabilitate în rândul asistaţilor social, dar şi din dorinţa promovării unor principii precum respectul faţă de donator, protejarea demnităţii beneficiarului, echitatea socială și protejarea mediului înconjurător.