Primăria Sectorului 6 este prima autoritate locală care a oferit sprijin atât refugiaților ucraineni care trec granița în România, cât și cetățenilor din comunitatea Sectorului 6 care găzduiesc refugiați în propriile cămine.

Începând de ieri, 4 martie 2022, peste 200 de persoane refugiate din Ucraina au fost cazate pe raza Sectorului 6, în incinta Căminului Leu, în Centrul Plevnei și în Centrul de Zi pentru Copii Sfinții Împărați Constantin și Elena, care funcționează cu sprijinul Protoieriei Sectorul 6, prin grija protopopului Costel Burlacu

Cantina socială aflata în subordinea autorităților locale ale Sectorului 6, alături de Cantina Socială Kaufland, asigură hrană caldă refugiaților primiți în centrele menționate.

A fost pregătit și un program de animație pentru cei peste 100 de micuți ucraineni găzduiți în cele 3 centre, cu rol de combatere a efectelor psihologice negative rezultate în urma războiului.

În același timp, la cele două sedii ale Magazinului Caritabil SocialXChange, situate în Calea Crângași nr. 3 și Aleea Lunca Cernei nr. 6A, continuă activitatea de primire a donațiilor din partea cetățenilor, a firmelor private, asociațiilor sau organizațiilor nonguvernamentale. Programul este de luni până duminică, în intervalul orar 08.00 – 18.00.

În acest moment, este nevoie urgentă de pilote, perne, scutece și mâncare pentru bebeluși, conserve, mazăre, fasole, năut, orez, făină, ulei, apă, medicamente uzuale și produse igienico-sanitare.

În urma ședinței Comitetului Local pentru Situații de Urgență din cadrul Primăriei Sector 6, care a avut loc ieri, 4 martie 2022, au fost stabilite măsurile și procedurile de sprijinire a refugiaților ucraineni care au nevoie de adăpost.

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6 este instituția abilitată să coordoneze activitatea de sprijinire a refugiaților ucraineni care ajung în Sectorul 6.

Au fost puse la dispoziția persoanelor refugiate din Ucraina un total de 445 de locuri de cazare în 8 locații precum centre sociale sau cămine de studenți situate pe raza sectorului.

De asemenea, au fost alocate două numere de telefon pentru asigurarea informării rapide și eficiente atât între instituții, cât și între autoritățile locale ale Sectorului 6 și refugiați sau cei care îi găzduiesc.

Astfel, numărul de telefon 0725.600.800 funcționează ca o linie nonstop dedicată instituțiilor publice implicate în gestionarea crizei refugiaților, pentru a facilita accesul acestora din urmă la locurile de cazare și asistență de pe raza Sectorului 6. Linia va permite comunicarea între autoritățile locale ale Sectorului 6 și Comitetul Municipiului București de Coordonare și Conducere a Intervenției (CMBCCI) sau alte instituții alte statului cu atribuții în gestionarea și coordonarea persoanelor refugiate din Ucraina

A doua linie telefonică - 021.9970 – va funcționa zilnic între orele 08.00 – 20.00, fiind dedicată organizațiilor nonguvernanmentale și persoanelor fizice cu domiciliul pe raza sectorului 6 care găzduiesc refugiați din Ucraina. Prin intermediul acestui număr, persoanele refugiate găzduite pe raza teritorială a Sectorului 6 pot solicita asistență de specialitate, consiliere și sprijin material.

DGASPC Sector 6 apelează la toate persoanele fizice sau juridice care găzduiesc refugiați pe raza Sectorului 6 să ne contacteze la numărul 021.9970, pentru a ne informa despre numărul și situația refugiaților pe care îi găzduiesc, astfel încât să fie luați în evidență și ajutați cât mai rapid și eficient.

Reamintim că persoanele refugiate găzduite de persoane fizice sau juridice pe raza teritorială a Sectorului 6, precum și cei care le găzduiesc, au obligația de a anunța prezența străinilor la poliție, conform art. 12 din OUG 194/2002.

Conform aceleiași proceduri aprobate de Comitetul Local pentru Situații de Urgență din cadrul Primăriei Sector 6, cetățenii români/organizațiile nonguvernamentale de pe raza sectorului 6 care au în grijă persoanele refugiate pe raza sectorului 6, care au solicitat sprijin material, au obligația să anunțe în termen de 24 de ore DGASPC Sector 6 la adresa de email refugiati@dgaspc6.com, precum și Direcția Generală de Poliție Locală Sector 6, cu privire la faptul că cetățenii străini refugiați au părăsit spațiul de cazare.