Într-o lume preocupată tot mai mult de schimbările climatice și de protejarea mediului înconjurător, inițiativele precum Săptămâna Verde au devenit mai importante ca niciodată.

În perioada 22-25 aprilie 2024, peste 800 de elevi din cadrul Școlii Gimnaziale Sf. Andrei, s-au reunit pentru a marca această săptămână specială dedicată promovării practicilor sustenabile, cu un accent deosebit pe reciclare.

Sub umbrela conceptului SocialXchange, atelierele au fost susținute de către reprezentanți ai proiectului, acestea având drept scop conștientizarea și implicarea elevilor în protejarea și grija față de mediul înconjurător. Astfel, au fost organizate workshop-uri despre colectarea și gestionarea deșeurilor reciclabile, ateliere de creație din materiale reciclate și multe alte activități educative.

Atelierele au avut tematici diverse, încurajând elevii să aleagă materiale reciclabile pe care să le folosească ulterior într-un proiect comun. Împreuna, au construit un tablou de mari dimensiuni, ca simbol al angajamentului lor unitar în promovarea reciclării. Aceștia au folosit: carton, nasturi, capace de plastic, creioane colorate, puzzle-uri, butoane din tastatură - toate elementele au fost aduse și reciclate de elevi.

Implicarea tinerilor este esențială pentru viitorul sustenabil al planetei noastre. Prin programe educaționale și activități interactive, Magazinul SocialXChange își propune să încurajeze copiii și adolescenții să devină lideri în promovarea comportamentului responsabil față de mediul înconjurător.

Totodată, în cadrul Săptămânii Verzi, este important să ne amintim că reciclarea este doar unul dintre aspectele unei vieți sustenabile. Reducerea consumului de resurse și adoptarea unor practici de consum responsabile sunt, de asemenea, esențiale.

Evenimentul face parte din inițiativele proiectelor susținute de Magazinul Caritabil SocialXChange, din subordinea Primăriei Sectorului 6.

Despre Magazinul SocialXChange

Magazinul caritabil SocialXChange este o premieră în România. Proiectul este implementat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6, din dorința de a schimba percepția despre beneficiarii de servicii sociale.

Conceptul acestui magazin caritabil pornește de la dorința de a colecta în mod transparent și eficient donațiile de la persoane fizice și juridice, într-un punct cunoscut de întreaga comunitate, după proceduri clare, pe tot parcursului anului și de a le redistribui persoanelor aflate în dificultate, oferindu-le totodată ocazia să-și aleagă produsele în funcție de nevoile lor.

Toate produsele ce se vor găsi în magazin vor fi de uz personal (îmbrăcăminte, încălțăminte, etc), casnic (electrocasnice în stare de funcționare, jucării și jocuri pentru copii, cărți, etc) - igienizate în prealabil, precum și produse alimentare non-perisabile, ambalate și în termen de garanție, provenite de la clienții donatori.

Responsabilizarea socială are în vedere transformarea actelor de caritate din acțiuni cu caracter exclusivist în activități comune.