Aşa cum îi sugerează numele, magazinul SocialXChange din Sectorul 6 promovează schimbul intercomunitar de produse şi servicii în beneficiul categoriilor sociale defavorizate şi al stimulării coeziunii sociale.

Un pachet atractiv de servicii pus la dispoziţia celor care donează produse de strictă necesitate pentru persoanele şi familiile nevoiaşe constă în proceduri şi şedinţe de recuperare medicală precum masaj, kinetoterapie, hidrokinetoterapie şi salinoterapie.

„Sistemul de funcţionare a Magazinului SocialXChange le oferă donatorilor un număr de puncte, corelat cu valoarea produselor donate, ce pot fi folosite ulterior la accesarea serviciilor de relaxare şi recuperare medicală, a declarat primarul Rareş Mănescu.

Proiectul SocialXchange nu a trecut neobservat de instituţiile europene interesate de îmbunătăţirea serviciilorsectorului public. Atât sistemul de punctaj, cât şi modalitatea de a stimula responsabilitatea socială şi realocarea resurselor comunitare au fost răsplătite cu  certificatul de “Bune Practici” în cadrul competiţiei Premiilor Sectorului Public,  desfăşurată în perioada  17-18 Noiembrie 2015 în Maastricht, Olanda. Acelaşi proiect a obţinut medalia de bună practică pe pilonul ”Responsabilitatea societală” în cadrul celei de-a VIII-a ediţii a Conferinţei Europene a Calităţii, organizată în luna octombrie a anului trecut sub egida Preşedenţiei luxemburgheze a Uniunii Europene.

Cu finanţare de la bugetul local al Sectorului 6, aceleaşi servicii se află la dispoziţia persoanelor defavorizate din comunitate, pentru care sănătatea este un bun cu atât mai preţios. Dotată cu aparatură modernă şi personal calificat, componenta de recuperare socio-medicală (str. Floare Roşie nr.7A) a îngrijit pe parcursul anului 2015 un număr de 1.131 beneficiari cu venituri modeste, în cea mai mare parte bătrâni sau persoane cu handicap.

Prin intermediul procedurilor medicale oferite şi cu aportul unor medici specializaţi, componenta de recuparare tratează afecţiuni ale sistemului osos, muscular sau circulator, a căror incidenţă a crescut în ultimii ani din cauza îmbătrânirii populaţiei şi a ritmului de viaţă alert.
Alte 95 de persoane cu probleme respiratorii au beneficiat anul trecut de ozonul şi atmosfera relaxantă ale sălii de salinoterapie ce funcţionează în incinta complexului din str. Floare Roşie.