Conform statisticilor europene, persoanele şomere care se apropie de vârsta pensionării au cele mai mici şanse de a găsi un alt loc de muncă.

Şi în Sectorul 6, cei trecuţi de 50 de ani se confruntă cu această situaţie şi caută noi oportunităţi pentru a-şi spori veniturile muncind.

Soluţia le este oferită de Magazinul SocialXChange din Sectorul 6, un proiect comunitar care funcţionează de doi ani pe principiile responsabilităţii şi solidarităţii sociale.

Magazinul social din Cartierul Crângaşi este locaţia în care cetăţenii sectorului, firmele de stat sau private, organizaţiile nonguvernamentale pot face donaţii în produse necesare traiului zilnic. Persoanele apte de muncă au acces la aceste produse în schimbul unor activităţi în folosul comunităţii, pe baza unui punctaj care evaluează atât timpul, cât şi importanţa activităţii prestate. La rândul lor, donatorii sunt răsplătiţi cu un pachet de servicii de abilitare şi agrement oferite de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6 atât firmelor, cât şi persoanelor fizice: tratamente medicale, cursuri de limbi străine, parenting, organizare de evenimente, activităţi sportive şi de divertisment.

În acest fel, persoanele solidare cu cei nevoiaşi îşi pot exercita simţul civic, iar oamenii cu probleme financiare dispun de o soluţie rapidă şi temporară pentru a depăşi situaţiile de criză. În afara utilităţii sale sociale, programul are şi un puternic impact economico-ecologic, combătând risipa şi promovând protecţia mediului înconjurător.

Astfel, un grup de persoane cu vârste de peste 50 de ani, beneficiare ale Magazinului SocialXChange, au participat în data de 8 septembrie 2016 la o acţiune de curăţare şi amenajare a spaţiului verde din Aleea Istru nr. 4, acolo unde se află sediul Departamentului Protecţia Copilului al DGASPC Sector 6.

Acţiunea de curăţare şi toaletare a spaţiului verde s-a desfăşurat timp de 5 ore, persoanele participante urmând să primească puncte pe baza cărora vor achiziţiona din magazin produse pentru ele şi familiile lor.

Prin succesul repurtat în rândul populaţiei Sectorului 6, Magazinul SocialXchange s-a impus ca un model de bună practică în domeniul dezvoltării şi implementării de programe care pun accent pe coeziunea comunităţii şi reducerea cheltuielilor publice.