Magazinul Caritabil SocialXchange, din Sectorul 6, este partener într-un nou program dedicat ecologiei și economiei circulare. Alături de Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Textile si Pielărie, București, magazinul participă din acest an la activitățile proiectului JRC/SVQ/2022/MVP/1894 Cuantificarea și analiza compoziției textilelor destinate reutilizării, reciclării și eliminării  finanțat de Centrul Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei Europene, coordonat de organizația FASHION FOR GOD din Olanda.

Concret, obiectele de îmbrăcăminte din materiale textile, care provin de la donatorii SocialXChange, sunt analizate în cadrul proiectului cu un scanner specializat, pentru determinarea compoziției lor fibroase si clasificarea lor ulterioară în funcție de gradul de uzură, culoare, destinație, tehnologie de realizare etc. Datele vor fi analizate si comparate cu cele obținute de partenerii din Italia si Republica Cehă, țări care aplică deja legislația de colectare selectiva a materialelor textile.

Peste 1500 de kilograme de produse textile au fost deja scanate și analizate în cadrul acestui proiect.

Prin această activitate, Magazinul SocialXchange contribuie la identificarea tipurilor de textile și a rutelor prin care ele ajung în țara noastră, în vederea tranziției la un model circular de folosire și reintroducere în sistemul de consum a obiectelor de îmbrăcăminte.

Cu sprijinul donatorilor săi și al sistemului unic de colectare și distribuire către categoriile defavorizate a unor produse de strictă necesitate, SocialXChange contribuie deja la popularizarea conceptului de economie circulară în țara noastră.

Pentru mai multe informații privind principiile de funcționare ale SocialXChange și modalitățile de a te implica în acest program, sună la 021.9970, zilnic între orele 08.00 – 20.00.

Economia circulară este un model de producție și consum, care implică folosirea în comun, închirierea, reutilizarea, repararea, renovarea și reciclarea materialelor și produselor existente cât mai mult timp posibil. În practică, acest concept presupune reducerea la minimum a deșeurilor. Când un produs ajunge la sfârșitul ciclului său de viață, materialele din care este fabricat sunt păstrate în economie pe cât de mult posibil prin reciclare. Ele pot fi utilizate în producție încă o dată și încă o dată, creând și mai multă valoare adăugată.